Długo mi zajęło, aby znaleźć prosty przepis a chleb bananowy bezglutenowy. Po odstawieniu glutenu całkowicie potrzebowałam czegoś prostego i szybkiego zwłaszcza dla mojej rodziny. Przepisu na chleb. Chlebek. Chlebuś. Coś czym zadowolę wybredne, męsko-dziecięce podniebienia.
Do pieczenie chleba zabierałam się jak przysłowiowy pies do jeża. Miałam w sobie przekonanie, że to trudne, że pracochłonne, że coś mi nie wyrośnie, a na końcu okaże się, że wyjdzie zakalec.
Okazało się jednak, że pierwszym chlebem jaki upiekłam był chlebek bananowy i wyszedł po prostu przepyszny! Za każdym razem się udaje. Za każdym razem smakuje.
Jego przygotowanie zajmuje maksimum 5 minut!
Nie masz więc wymówki, zabieraj się do roboty.
Potrzebujesz:
- piekarnika
- blaszki
- papieru do pieczenia
- blendera
- chęci 😉
Składniki na małą keksówkę:
- 3 banany
- 1 jajko
- pół do szklanki mąki ryżowej lub gryczanej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę zmienionego imbiru
- łyżeczkę zmienionego cynamonu
Banany miksujemy z jajkiem, potem dodajemy mąkę i przyprawy. Całość mieszamy, wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwaga: w przepisie jest rozbieżność ws ilości mąki. Już wyjaśniam o co chodzi. Jeżeli chcecie by był miękki i bardziej jak ciasto to dodajecie jej mniej, jeśli ma być twardszy to analogicznie dodajecie więcej.
To tyle. Naprawdę nie ma tu żadnej filozofii, a stopień trudności to 0.
Ja swój chlebek upiekłam dziś rano. Wstawiłam do piekarnika przed 7 rano i jeszcze przed wyjściem z domu miałam gotowy chlebek. Zrobiłam zdjęcia i tego samego dnia przepis ląduje na blogu!
Testowo dodałam z brzegu kilka śliwek, bo lubię chleb ze śliwką. Jutro dodam Wam tu opinię jak wyszło w smaku.
O ja Cię! Wygląda smakowicie! Koniecznie muszę zrobić!
Pięknie wygląda ten Twój chlebuś. Koniecznie muszę upiec. Ja piekę o taki, jak widać na zdjęciu- bez mąki same ziarna, też bardzo prosty. No i bułeczki dla chłopców
Ulu podaj przepis na bułeczki
Zrobię na weekendzie! Dzień bez chleba to dzień stracony:)